Георги Ачев

Публикувано в категория Други  
Герги Ачев е най-известният русенски наставник в свободната борба. Той е роден на 17 октомври 1937 година, а сега /бележката е от 2007 година/ продължава да работи в "Юнак - Локомотив" и Спортното училище. Ачев попада в борбата малко случайно, но скоро става градски шампион. Като младеж получава повиквателна от Райко Петров за националния тим, тъй като минава за един от добрите български състезатели в категория до 67 килограма.
Мартенчанинът започва работа като наставник в далечната 1965 година - в дружество "Локомотив" /Русе/. После, по настояване на Радослав Радославов, се прехвърля в Спортна школа, а още по-късно, при откриване на Спортното училище през 1970 година, започва работа в него. Воденият от специалиста тим на момчетата става отборен републикански шампион през 1972 и 1975 година. После повтаря тези успехи като треньор на тимовете старша възраст. По съвместителство вече е и главен наставник в "Локомотив". В работата му с първите випуски се раждат и първите шампиони като републиканския първенец в носител на сребърен медал от Балканиада Фейзула Алиев. Сред неговите възпитаници е и Драгомир Вутков, бивш изпълнителен директор на "Юнак". Вутков е трикратен държавен шампион за юноши и носител на отличия от турнира "Дружба".

Оттогава, почти всички негови випуски, с изключение на един набор, са неизменно в тройката на отборните държавни шампионати. Негови "рожби" са Валентин Йорданов, с когото Ачев се гордее много и нарича свой втори син, Георги Станев, Радослав Йорданов, Вальо Ангелов и други. Веруюто на Ачев в свободната борба е динамиката, техниката, атракцията в схватките. Неслучайно редица негови състезатели биват обявявани за най-технични борци на турнири и шампонати. Ачев е бил консултант към федерациите на Индия, Куба, САЩ.

Той е Заслужил треньор и Заслужил съдия.

01 Jan 2007 00:00 ч.