Скандал покрай спортното училище на Русе

Публикувано в категория Русе  
Трикратният световен и четирикратен европейски шампион по вдигане на тежести Златан Ванев осъмна със спрени от федерацията треньорски права. Той бе обвинен в много грехове, включително и в разхищение на средства. От септември тази година Ванев работи за спортното училище в Русе. Понеже щангите са вторите по популярност български спорт след борбата, си позволяваме да препечатаме това интервю от русенския ежедневник "Утро".
 
- Златане, как ще коментираш решението на федерацията?
- Целта е прозрачна - искат да ме изолират, защото не съм съгласен с начините за управление на нашия спорт. Това са мръсни номера. Нямам думи. Вместо да се води цивизиливован диалог за възраждането на щангите, непрекъснато се използват удари под кръста. Тази политика дава плодове и вече се вижда къде е спортът вдигане на тежести в България - на дъното.
- Какво смяташ де предприемаш?
- Намирате ме в момент, когато тръгвам за София. Отивам при министъра на спорта Свилен Нейков, за да му обясня за какво става дума. Той трябва да знае истината и да я отсее от тази гигантска манипулация на общественото мнение.
- Вярваш ли, че г-н Нейков ще те разбере?
- Вярвам, затова се стягам за път. Аз не търся личен реванш, искам само да разкрия истината за това, което се случва.
- Действал ли си ученички от Пловдив да преминат в Спортното училище на Русе?
- Не виждам нищо нередно. При нас е само едно момиче - Пламена Любенова. Майка й лично подписа молба за това преместване. И знаете ли защо - защото в Пловдив й предлагали да бъде на индивидуално обучение към тамошното спортно училище, но срещу вноска от 1000 лева. При това майката, доколкото си спомням, беше със заплата от 250 лева. Е, как да стане?
- Как ще коментираш обвиненията в треньорска некомпетентност?
- Зад мене са медалите и титлите по цял свят. А тези във федерацията компетентни ли са - защо тогава България няма да участва на световно първенство? Нечуван резил! Срам! Българската щанга е в задния двор на световния спорт. Всички ни се смеят. При това централата профука толкова пари за едно голямо нищо. Но виновните им са все други.   

11 Nov 2009 08:50 ч.