Никакви Пари от общината за спорт в Русе! Ножицата щрака - 66 процента по-малко!

Публикувано в категория Русе  
Общината в Русе залегна за тази година спортен бюджет по финансово подпомагане на клубовете от крайдунавския град в размер на 250 000 лева! Справка, заделената сума през миналата година беще 720 000 лева, което означава, че голямата ножица играе сега със спад от 66 процента.
Това е скандално, скочиха представители на клубовете в Русе. Кметът на града Божидар Йотов обаче оправда суровите рестрикции с големите капани и последици от световната икономическа криза. Неговите хора от икономическия екип не можели да спят от тревога, докато мислят какво да се прави с бюджета.
Ще искаме ново заседание на общинската спортна комисия. Нека поне да получим парите, които се полагат на културния фронт, реагира шефът на комисията Евгени Игнатов.
Главният счетоводител на общината Бонка Бойчева обаче каза, че няма откъде да вземе, за да даде на други направления.
Скандалът зрее с пълна сила, още повече, че футболният клуб "Дунав" /например/  е доведен до просешка тояга. Тези дни УС на клуба откри набирателна сметка, по която всеки гражданин, ако желае, може да даде по левче. Бяха сложени и две кутии за волни дарения - едната във фоайето на общината, а другата - в Информационния център.
"Само бюджетът на Бяла Слатина, който общината гласува на футболния си отбор, е 250 000 лева. Не разбирам - къде е Русе, къде е Бяла Слатина?", възропта старши треньорът на отбора Мирослав Миронов. Той предрече дори разпад на тима, при все че съставът му е на първо място в "Б" група.
Но футболът е само част от спорта на Русе - каква година пък се задава пред другите клубове!
А парите за спорт от общинската хазна иначе ще са общо 1 800 000 лева. 600 000 ще бъдат дадени на "Спортни имоти", предприятие, което така стопанисва базата, че тя прилича на руини. 400 бона ще бъдат отделени за полагане на нова лекоатлетическа писта на градския стадион. Тук хилядарка, там хилядарка, а за спортна дейност - само 250 000 лева.
И докато напрежението расте, областният експерт към министерството на спорта Иван Дончев препоръча на клубовете да пишат програми, с които да се кандидатства пред министерството. Пари имало. Държавата ги имала. Русе прокарал само 7 проекта по програмата "Спорт за децата в свободното време", толкова, за колкото се преборили и в Силистра, даде пример Дончев.
"Нищо няма. Нали бях в София. Там ми казаха - пишете фактури и чакайте второ пришествие, за да получите държавните субсидии!", скочи срещу Дончев изпълнителният директор на боксов клуб "Русе" Илия Сяров.09 Feb 2010 17:22 ч.