Където е текло, пак ще тече

Публикувано в категория Русе  
На 1 декември русенското спортно училище "М-р Атанас Узунов" ще прознува 40-ия си рожден ден. Във времето, когато се отправя взор към миналото, настоящето и бъдещето, нямаше как да не спрем за разговор с директора на школото Николай Николаев. - Г-н Николаев, помните ли първия си работен ден в "М-р Атанас Узунов"?
- Помня, разбира се. Беше 1 септември 1977 година.  33 години вече - целият ми стаж мина в това училище.
- Кои според вас са най-големите върхове?
- На първо място винаги идват олимпийските шампиони. Ние имаме трима - Валентин Йорданов, Христо Марков и Таню Киряков. Не е малко. Ако тръгна да изброявам другите ни успехи, рискувам да пропусна някое име. Става дума за вицеолимпийски шампиони, за много носители на титли и медали от световни и европейски първенства.
- На кои от звездите сте преподавал лично?
- На Христо Марков, Веселин Топалов, Любо Ганев, на когото бях и класен ръководител, Рахмат Сукра, Емил Тонев, Валентина Харалампиева, Николай Раев, Ростислав Димитров, Венелина Венева, Анатоли Нанков, Ростислав Костов. Преподавал съм и на по-младите Тайбе Юсеин, Гюрай Хамдиев, Максим Петров, Петър Василев, Грета Георгиева. Но да спрем дотук, че пак мога да изпусна някое име.
- Какво извън терените и залите считате за особено ценно постижение?
- Че успяхме да съхраним училището през тези трудни и тежки времена. Вярно, резултатите ни от последните години ни не са толкова ярки, но имам обяснение с отношението на държавата към спорта и в частност към спортните училища. 21 години се правят мъчителни опити за подобряване на работата, но... Бъдещето изглежда по-добро, ако се съди по програмата на сегашното спортно министерство. Ето, вашият вестник вече писа, че от 1 септември 2011 година България ще има 8 държавни училища. Едно от тях ще е нашето. Работи се и по нормативна база, каквато ни липсва от толкова много, много време. През 1992 година, покрай смяната на спортната система, бяхме оставени на автопилот, без никакви правила. Как тогава да се работи за така нареченото високо спортно майсторство? В момента се подготвя наредба за прием и специализирана подготовка на учениците от спортните училища. Страдахме от липса на такава наредба. Буквално ни връзваха ръцете. Дано промените доведат до добър край. Другата новина е, че ще сме със статута на професионални училища, което значи, че абитуриентите ни ще се допломират вече като помощник-треньори, инструктори по фитнес, организатори на спортни прояви и първенства.
- Защо спортните училища вече не се притегателен център за децата?
- При подобрена нормативна уредба, материална база и ново качество на подготовката ние ще бъдем конкурентноспособни и ще доведем при нас децата на Русе и областта.
- Кажете две думи за армията, която управлявате.
- В момента работим с 337 ученици и 58 души педагогически персонал - учители по общообразователна и спортна подготовка.
- Обяснете защо спада интересът към футбола и други традиционни спортове за сметка на разни бойни изкуства?
- Вината за отлива от футбола е в неговите ръководители и деятели. Те го докараха до плачевно състояние. Да вземем положението с мъжкия отбор на "Дунав" - неговото разформироване за кратко принуди поне десетина талантливи момчета да си тръгнат. Като забележат, че пред тях не се отворя перспектива и че не могат да се реализират като футболисти в Русе, предпочитат да хукнат към Севлиево или Каварна. Лошото при колективните спортове е, че не се разчита на местни състезатели, с чиято подготовка сме се заели. Порочна практика е да се ангажират "гурбетчии", които, щом усетят, че големите пари са на привършване, мигновено си стягат багажа. Твърдя, че нашите състезатели не са подготвени по-зле. Ето, във випуска, който завърши тази година, има таланти като Валери Кулинов-младши, Кольо Кабаев и другите момчета, но само Валери е в отбора на мъжете. А става дума за възпитаници на Васко Симеонов, които стигнаха до 4-о място в турнира за купата на България.
- Не е ли странно, че в град като Русе се роят клубове след клубове?
- Странно е. И никак не е препоръчително. Роенето означава спад в резултатите. Да не забравяме, че и материалната база е в плачевно състояние. В сегашния си вид тя не е привлекателна за младите. Но да се върна малко назад на въпроса защо бойните изкуства имат все повече последователи - първо, става дума за нещо ново и модерно, освен това клубът по карате "Динамо" изгради в нашето училище много хубава база.
- Какво искате да кажете на вашите колеги в навечерието на празника?
- Да са здрави! Това е най-важното. Те са отлични професионалисти и съм сигурен, че тепърва ще изграждат нови елитни спортисти.
Вестник "Утро"

30 Nov 2010 14:08 ч.