Великата четворка - Вальо, Таню, Веселин, Христо!

Публикувано в категория Русе  
Безспорните титани на русенското спортно училище са Валентин Йорданов, Веселин Топалов, Таню Киряков, Христо Марков - борецът Вальо с олимпийската си титла и 7-те златни медала от световни първенства, Веселин с първата за българин световна корона в шахмата, Таню с двете си титли от олимпиади, Христо - със златото на дълъг скок на игрите в Сеул.
Другият принос на борбата е в таланта и медалите на Рахмат Сукра, Валентин Гецов, Валентин Савов, Емил Тонев. Българските щанги не могат да минат без Веселин Гълъбаров и Нено Терзийски. Училището бе звезден трамплин за баскетболистката Мадлен Станева, за волейболистите Любо Ганев, Валя Харалампиева, Валя Рашева, за лекоатлетите Евгени Игнатов и Ростислав Димитров, за боксьорите Павел Сяров и Милен Влахов, за футболистите Анатоли Нанков, Зарко Мачев и др. Последните техни последователи са състезателките по борба Елина Васева и Тайбе Мустафа, както и каякарят Мирослав Кирчев, спортисти с медали вече от световни и европейски първенства.
Някои от възпитаниците на школото направиха кариера в други области. Журналистът Владимир Памуков доказа, че е спортно перо номер 1 на България. Бившият борец обра през последно време всички възможни награди. Последният му "туш" бе призът "Черноризец Храбър".
Кирил Вътев, собственик на популярната фирма "Тандем", направи име в българския бизнес, като продължава да помага за развитието на свободната борба. Джина Стоева замени сектора за висок скок със сцената и днес е една от най-добрите попфолпевици.    


30 Nov 2010 14:10 ч.