Ачев: Симеон Щерев се държи нагло с голяма фигура като Валентин Йорданов

Публикувано в категория Русе  
Уволненият преди време национален треньор по борба Симеон Щерев нападна с много остри приказки президента на федерацията Валентин Йорданов. По този повод "Утро" потърси за мнение заслужилия русенски треньор Георги Ачев.

- Г-н Ачев, какъв е първият ви прочит на пресконференцията, която даде Щерев?  
- В българския спорт конфликти от този род дал господ. Дотук, благодарение и то главно на Валентин Йорданов, борбата беше опазена от такава зараза. Ето обаче, че се намери човек, който пося семето на раздора и при нас, в най-мъжкия спорт. Уважавам Симеон Щерев като човек, дал много на борбата като състезател. Треньорските му успехи също са факт, но тези успехи можеха да бъдат постигнати по неговия начин и от други треньори.
- Какво имате предвид "неговия начин"?
- Подскоците му от цвят на цвят в пролетната градинка! Той казва, че преди да дойдат при него, Станка Златева, Мишо Ганев, Тайбе Юсеин били едва ли не нищо, някакви анонимници. Той ги направил големи! Истината е, че те печелеха медали и при други специалисти. Щерев усети, че не е способен да създаде колектив в националния отбор, реши да се затвори в малък кръг от определени състезатели и не намери никакво време за останалите национали, да не говорим за подрастващите борци. Той направи нещо, което няма аналог в световната борба - треньор на национален мъжки тим да има под крилото си две състезателки от ...женския отбор. А Щерев не ги е взел случайно, щото нали са медоносни пчели - носят медали! В същото време талантливи борци като Исмаил Реджеп, Максим Петров, Стоян Илиев и други момчета, медалисти от големи шампионати в юношеска и младежка възраст, бяха лишени от грижите на държавния треньор и оставени на самотек. Така развитието им спря и ги загубихме за борбата.
- Как ще коментирате факта, че когато Тайбе Юсеин стана вицесветовна шампионка, Щерев не упомена никъде, че тя е състезателка на "Юнак" /Рс/?
- Това е най-пресният случай за неговата непочтеност към колегите му по клубовете. Поне отпреди две години Тайбе и Елина Васева, медалистки от европейски и световни първенства, се оплакваха, че Щерев ги изнудвал: "Ще се работя с вас, ако дойдете в "Левски"! Ето че моментът за преминаване на Тайбе в софийския клуб дойде. Той не успя да я класира за Олимпиадата. В предолимпийските месеци и до световното първенство  не беше викана на лагер с националния отбор и си тренираше в Русе с личния си наставник Сава Семков. Какво беше учудването ми при посрещането на Тайбе след вицесветовната й титла! Освен представители на нашия клуб на летището се бяха наредили и посрещачи от "Левски"! Цветя, букети, целувки, прегръдки...Няма лошо! Кулминацията настъпи вечерта, когато по телевизиите съобщиха за нейния успех. Новините казваха - Тайбе работи от 3 месеца при личния си треньор ...Симеон Щерев! А тя си беше състезателка на "Юнак" /Русе/.  
- А как звучат в ушите ви квалификациите на Щерев по адрес на Йорданов?
- Меко казано, съм учуден! Искал оставката на Валентин Йорданов, защото саботирал подготовката. Защо? Защото президентът на федерацията му осигури условия, средства, лагери, включително в чужбина, турнири, където си пожелае. А някои от тези лагери бяха само с двама-трима "негови" състезатели, както обича да ги нарича той, докато другите национали бяха изоставени като доведени деца. Кой държавен треньор ще мери с различен аршин по отношение на националите! Смешно е пък да се изрече дори, че, видите ли, Валентин Йорданов завиждал на Станка Златева, дето ще го бие по световни титли и по тази причина искал да я извади от тепиха, за да я прави треньорка. Това е нагло и арогантно! Погледнете тв кадрите как Йорданов гори по време на схватките с участието на Станка, а сега ще му се приписват такива детински и безумни намерения. Това е нелепо, жалко, недостойно! В заключение искам да кажа, че няма шеф на федерация у нас, който да работи толкова коректно и отговорно с министерството на спорта и БОК. Да не говорим за могъщото му лоби във ФИЛА. Благодарение на сериозните си контакти този човек изгради в София Световен център по борба, който няма равен на себе си. Днес в този център тренират борци от десетки други държави. А що се отнася до престоя му в САЩ, знаете ли колко пъти е посрещал наши борци на разноски на неговия американски клуб! Днес дори и юношите имат по 6-7 лагера, нещо, което не е бивало никога. И този човек бил препъникамък. Хора, които умеят да мислят, дори да не познават лично Валентин Йорданов, ще посрещнат с насмешка приказките на Щерев. Жалко, че се получи това търкане между две големи фигури в борбата, но като човек с позиция не мога да остана безучастен. А тя е, че заставам твърдо зад Валентин Йорданов. Моля се богу да не подаде оставка, че тогава борбата ни ще тръгне към дъното и тогава хора като Щерев ще се срамуват от приказките си.          
Вестник "Утро" /Русе/   


24 Jan 2013 10:08 ч.