БРАЗИЛСКИ АПАШИ ОБРАХА ТЕЛЕФОНИТЕ НА КЛАСИКА НИКОЛАЙ БАЙРЯКОВ В РИО! МЕСТНИТЕ БАНДИТИ ГРАБЯТ НАРЕД!

Публикувано в категория Свят  

Класикът Николай Байряков стана поредна жертва на обир в олимпийското село. Асът ни в категория до 85 кг „олекна” с два мобилни телефона - последен модел айфон и подаръка за всички участници от спонсора „Самсунг”. Апаратите изчезнали от стаята на Байряков, докато той бил на тренировка с останалите ни двама представители при класиците - Даниел Александров-Рамбо (75 кг), Елис Гури (98 кг), както треньорите Армен Назарян и Милчо Радуловски.
При приемане на официалната жалба от страна на делегацията в селото организаторите казали първо: „Добавете и България към списъка.” Явно обирджийска група гастролира с успех в билдингие, където ще живеят 11 178 представители на 206 държави. Крадците трудно могат да се хванат, защото безброй майстори - бояджии, водопроводчици, ключари, действат в олимпийските игри на... „довършителните работи”.
Силна психоза се забелязва в Рио на тема сигурност в дните преди олимпиадата. Освен официалните препоръки на оргкомитета едва ли не всеки с акредитация се чувства длъжен да предупреди „колегите по цех” по въпроса „как да не ни оберат”. Съветите са много. Да криеш например на Копакабана и другите туристически места акредитацията си под дрехите. Така няма да си мишена за известните със своята безскрупулност и бързина като на Юсеин Болт местни крадци. Или да не носиш кеш повече от 50 долара. Тук дори когато купуваш сандвич, препоръчват да е с банкова карта. Всъщност и за този вариант бандитите се явяват подготвени. Още от средата на 90-те, когато на светофар бандити влязоха в колата на бразилски волейболен национал и го отведоха до банкомат, където той им изтеглил значителна сума от всички свои карти.
Емблематичен случай остава кървавата драма с Любо Ганев в Бразилия. 210-сантиметровият гигант бил обграден от шест малолетни престъпници с пистолети и при малката съпротива, когато му сваляли часовника, последвал изстрел в краката на гиганта. И вследствие - болница и шев между четвъртия и петия пръст на носещия обувки 50-и номер Ганев.
"Носете 10 долара в джоб на удобно място" - това също е съвет, който често се чува. Банкнотата ще ви спаси, ако на светофар ви опрат нож в гърба. Тогава трябва бавно да я извадете. И в името на спокойствието на бандитите и целостта на вашата кожа да им я подадете, без да се обръщате.
Да, светът е олимпиада! Дори и за крадците, които обаче за разлика от спортистите първо вземат премиите, а от медалите не са и интересуват. Поне засега.

Източник: Вестник "Труд" /Владимир Памуков/03 Aug 2016 18:14 ч.