НАЗАРЯН: НОВИ САД Е ДОБРА СТЪПКА ВЪВ ВЯРНАТА ПОСОКА! ТАРЕК: МЕЧТАЕХ ЗА ТРИУМФ ПОД БЪЛГАРСКИЯ ФЛАГ

Публикувано в категория България  

Стартът на новия олимпийски цикъл беше достоен, но на българския национален отбор по борба в класически стил са му нужни медали и от световното първенство през есента, заяви старши треньорът Армен Назарян. Водените от него състезатели спечелиха злато, сребро и бронз на европейското първенство в сръбския град Нови Сад и останаха на пет точки от подиум в отборното класиране.

"Националите в свободния стил имаха успехи и се радваме за тях, но и ние отидохме в Сърбия за медали. Иво Ангелов получи много тежък жребий, защото се изправи срещу турчин, руснак и един от домакините. Той се бори достойно и даде всичко от себе си, а накрая малко не му достигна за златото. Той надви световни и европейски медалисти. За него ще решаваме допълнително къде ще се бори и къде ще почива", каза той.

Спортист на България за 2013-а година Иво Ангелов, който загуби финала в категория до 59 килограма срещу сърбина Кристиян Фрис, добави: "Изключително щастлив съм, че спечелих сребърния медал и че се представихме добре като отбор. Подготвени сме отлично, а за това трябва да благодарим на Валентин Йорданов, Гриша Ганчев, Христо Маринов и на треньорите, които винаги са зад нас. През януари започнахме подмладяване на състава за новия олимпийски цикъл и аз ви уверявам, че ако тези момчета продължават да тренират по този начин, ще спечелим поне един олимпийски медал. Не решавам аз на кое състезание трябва да играя и на кое трябва да почивам. Решават го треньорите. Именно те ще изберат и пътя на отбора ни до Токио".

Еврошампионът: Мечтаех да тичам с българското знаме

Златния медал беше спечелен от Тарек Абделслам, който наскоро получи български паспорт, въпреки че тренира с националите от година и половина. 23-годишният борец, който е роден в Египет, победи на финала в категория до 75 килограма класически стил с 4:1 точки руснака Чингиз Лабазанов, световен шампион при 71-килограмовите от Ташкент 2014. "За Тарек казах и преди, че трябва да бъдем оптимисти. Той обеща медал и го спечели. Жалко за останалите, които не успяха да стигнат до отличията. Има грешки, които трябва да изчистим до олимпиадата. Новият старт беше достоен, но важни са световните и олимпийските медали", обясни още треньорът Назарян.

Босът на борбата ни: Можем да развием още потенциала си

Абделслам пък отдели време, за да благодари на тези, които му помогнаха да вземе паспорт и да се бори за България: "На първо място искам да благодаря на министър Красен Кралев, защото той ми даде шанс да се боря за България. Благодаря и на федерацията, че ми осигури лагер и подготовка. Благодаря също така на Гриша Ганчев, на Николай Гергов и на моите треньори, които ми помагаха по време на схватките". Николай Байряков заяви, че не смята третото място при 85-килограмовите за успех и това го е мотивирало допълнително за световните финали във Франция: "Треньорите ни подготвиха отлично. Беше тежко, но невъзнаграден труд няма. Има да свършим още доста работа до световното първенство, а лично мен този неуспех ме мотивира още повече".10 May 2017 13:59 ч.