АБСОЛЮТНА ТИТЛА ЗА ДИМИТЪР КУМЧЕВ В СТРАХОТНО И ПЪРВО ПО РОДА СИ ШОУ ПО НАРОДНИ БОРБИ

Публикувано в категория България  

 

Многобройните зрители на Първия национален турнир по народни борби „Дивата сцена”, станаха свидетели на страхотно шоу в съботната вечер в парк „Корминеш” в Челопеч. Организаторите на събитието Община Челопеч и фондация „Българе” се бяха постарали да представят невероятни преживявания на зрителите. Финалните борби на турнира се превърнаха в истинско тържество на българщината и националния дух. Завладяващата фолклорна програма на ансамбъл „Българе”, изпълненията на певицата Цветелина, светлинните и звукови ефекти и оспорваните финални срещи държаха публиката в напрежение през цялото време.

 

Финалните срещи бяха открити по нетрадиционен начин със срещата между малките Радослав и Симеон Великови. Посрещнати изключително радушно, те показаха завидни умения и изнесоха една динамична схватка.

 

До финалните срещи не достигнаха представители на Шоплука, Балкана и Странджа. Титлите си оспорваха борци от областите Родопи, Македония, Мизия, Добруджа и Тракия. Представянето на борците бе изключително впечатляващо. Всички те излизаха на тепиха, съпровождани от фолклорен състав от района, от който те произхождат. Особено оригинално бе представянето на Иван Джорев, представител на Тракия, който се появи пред публиката яхнал буре и носен от своите фенове. Другият представител в категория до 60 кг бе Радослав Великов от Мизия, който тушира своя атрактивен съперник и спечели златния пояс и вакло агне.

 

В категория до 80 кг титлата си оспорваха Милан Благоев от Македония и Станко Инджов от Родопите. Победил стана Станко Инджов, който е най-опитният борец в народните борби и е известен с псевдонима си „Златоградския Крали Марко”.

 

В категория до 100 кг един срещу друг застанаха братът на Милан – Иван Благоев и Светослав Люцканов от Добруджа. След оспорвана битка пояса спечели Светослав Люцканов.

 

Кулминацията на народните борби бе срещата при най-тежките над 100 кг между многократния шампион на България Драгомир Стойчев от Добруджа и бронзовия медалист от Европейско първенство, участникът в олимпиадата в Рио и шампион на страната над 20 пъти Димитър Кумчев от Асеновград. Определеното време от 30 мин. не стигна за да се определи победител. По желание на публиката регламента бе променен и срещата продължи до туш. Крайно изтощени, но мотивирани двамата продължиха борбата и в полунощ победителят бе определен. Абсолютен шампион по народна борба стана Димитър Кумчев. Той победоносно вдигна на раменете си подареното му теле. В заключение на прекрасната вечер той взриви публиката с невероятното изпълнение на родопска песен. Вечерта завърши с българско хоро около победителя.

Източник: news.bg31 Jul 2017 08:33 ч.