НАЙ-ЯРКАТА ЗВЕЗДА НА БЪЛГАРСКИЯ СПОРТ ВАЛЕНТИН ЙОРДАНОВ ИЗГРЯВА ДНЕС С 59-И РОЖДЕН ДЕН! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МАЕСТРО!

Публикувано в категория Русе  
Рожден ден има днес почетният председател на българската федерация по борба и най-титулованият наш спортист през миналия век Валентин Йорданов. Той навършва в отлична и завидна форма златни  59 години.
Роденият през 1960 година в спортното село Сандрово известен състезател завършва Спортното училище в Русе, където тренира при заслужилия треньор Георги Ачев. Като войник защитава цветовете на ЦСКА под ръководството на Янчо Патриков.
В кариерата си има олимпийска титла, 7 световни и още толкова златни медала от европейски първенства. Печели и бронз от олимпийски игри.
След края на звездния си спортен път ръководи родната федерация по борба в продължение на цели 19 години! Той успява да съхрани този славен български спорт в най-трудните години на прехода.
Най-високото признание за него е решение на Световната федерация, с което е провъзгласен за борец номер 1 на планетата за 20 век! Няма друг български спортист с такова голямо международно признание!
Йорданов е и спортист номер 1 на Русе през миналото столетие в анкета на вестник "Утро"!
Той е действащ зам.-председател на Българския олимпийски комитет.
Носител е на най-високото държавно отличие - орден "Стара планина - Първа степен".
Макар че напуска ръководния пост във федерацията, продължава да помага активно като член на УС.
А благодарение основно на неговите усилия и на безспорния му авторитет родният му русенски клуб "Юнак-Локомотив" сформира през последните години силни отбори в женската и мъжката свободна борба. Резултатите вече са налице!
Междувременно той и брат му Иван вдигнаха и възстановиха от руините занемарената зала по борба в Русе до стадион "Локомотив". Погрижиха се и за изграждане на заличка за млади борци в родното му село Сандрово.
Валентин Йорданов е основен фактор Русе да получи през тази година домакинството на реномирания международен турнир "Дан Колов 2019", който ще се проведе в края на февруари - началото на март.
Йорданов е златна страница в историята на българския и световен спорт, най-големият сред големите. Без преувеличение може да се каже, че е любимец на поколения спортни фенове.
Нашият сайт му честити от сърце рождения ден и му пожелава само едно - здраве и пак здраве!
За много години, маестро!
 
 
  25 Jan 2019 23:54 ч.