ФЕДЕРАЦИЯТА ПО БОРБА ОТЧЕТЕ МНОГО ДОБРО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ЕВРОПЕЙСКОТО В БУКУРЕЩ

Публикувано в категория Русе  

Националите ни по борба ще имат едва няколко дни почивка след европейското в Букурещ (Румъния), на което тимът се върна с 6 медала, от които две титли. На 3 май жените тръгват за лагер в Япония, където ще останат до 19 май в Окаяма. Мъжете в класическия стил ще продължат подготовката си в Армения от 8 май, а свободняците от 1 май ще са на турнир „Али Алиев” в Каспийск (Русия). 


Президентът на федерацията Христо Маринов уточни, че за националите европейските олимпийски игри в Минск (Беларус) през месец юни няма да са приоритет. Там ще бъдат пратени по-млади състезатели за обигравани и някой от по-опитните за кураж. А голямата цел за мъжете и жените ще бъде световното през септември в Нур-Султан (Казахстан), на което ще се разиграват олимпийски квоти до 5-то място във всяка категория. 
Маринов даде отлична оценка за представянето на отбора в Букурещ, като жените станаха втори в отборното класиране, Тайбе Юсеин и Биляна Дудова защитиха титлите си, Миглена Селишка и Евелина Николова се окичиха със сребро, както и Кирил Милов при класиците, а бронз добави Айк Мнацаканян, също при класиците. 

„Благодаря на момичетата за себеотдаването – каза Петър Касабов, старши треньор на жените. – Зад този успех стоят много хора, които ни осигуриха спокойствието да тренираме. Благодаря, на спортното министерство, федерацията, на президента Христо Маринов за подкрепата. На всички онези, които ни потупват и ни подритват. Всеки един от тях е допринесъл с нещо, защото и аз се разсейвам, и аз се отпустам. Хубавото е, че момичетата са близки категории и могат една с друга да тренират. Няма запазено място в националния отбор – имаме републиканско, имаме турнири, а ако силите са изравнени – имаме и преборвания, който е по-добър, той ще си спечели мястото в категорията. Отпускаш ли се, разсейваш ли се – отпадаш от гоненето на олимпийски квоти.”


Двукратната европейска шампионка Тайбе Юсеин призна, че преди първенството е била доста притеснена, но след втората среща, в която победи украинката Прокопевнюк в последната секунда с 8:6, е била сигурна, че до златото няма кой да я спре. „Благодаря на най-вече на старши треньора Петър Касабов – той дава душа и сърце за този отбор”, каза Юсеин.

medalisti2019 1Трикратната европейска шампионка Биляна Дудова пък разкри, че след среброто на световното е била доста разочарова, а това се е отразило доста на психиката й, довело до травма. „На самото първенство забравих и за болка, и за травма, бях максимално концентрирана – каза Биляна. Дължа на много хора този успех, на цели треньорски щаб, на моя клуб „Юнак Локомотив”, на Валентин Йорданов... За това  първенство така се стече  ситуацията, ще се борих в по-горната до 59 кг, но най-добре се чувствам на 57 кг и там ще ме виждате.”

Евелина Николова, която се върна след тежка травма, призна че е била готова за златото. На финала обаче стара травма в коляното отново се обадила. „Все още има какво да доказвам, и се надявам да го направя на световното”, сподели Николова.

Другата ни „сребърна” Миглена Селишка призна, че първенството е било доста тежко за нея. Цялата минала година тя също пропусна заради травма е не е имала нито едно състезание. „Продължавам напред, целите ми са големи – каза Миглена. – Искам да благодаря на личния ми треньор Петър Касабов, защото той е големият виновник аз да съм в отбора и сега да съм тук.”

Старши треньорът на класиците Армен Назарян изказа задоволство, че от 10 категории на първенството България е имала 8 състезатели, като двама от тях на второ поредно първенство стигнаха до отличията. Помощникът му Бисер Георгиев, който работи персонално със „сребърния” Кирил Милов, пък адмирира мъжката борба на национала на това първенство. „Той е много техничен борец – каза Георгиев.  – Не всеки път могат да се вземат лесно срещите и това той вече го осъзна. Благодаря на Айк, който успя да се концентрира максимално, въпреки травмата в кръста, която получи два дни преди състезанието. Благодаря, на ръководството на федерацията, на президента Христо Маринов, Валентин Райчев, Николай Гергов, на спортното министерство и на г-н Гриша Ганчев, който не спира да ни подкрепя.”

„Имах няколко критични момента в срещите си, но те пък ми дадоха много , за да стигна до второто място – каза Кирил Милов, състезател на „Ботев 93” (Враца), като благодари на клуба си за подкрепата. – Още трябва да работя от стойка и от партер. Да, за втори път загубих от руснака Евлоев на финала, но няма непобедими хора и си пожелавам на световното да взема реванш.."
 
Айк Мнацаканян призна, че е малко разочарован, тъй като е искал да стигне финал на европейското, но си пожела да коригира това на световното в Казахстан. 

Валентин Райчев, генсек на федерацията, допълни че националите ни в свободния стил също имат потенциал за отличия, въпреки че на това първенство не успяха да стигнат до медалите. Особено ще се разчита на носителя на златния пояс Георги Вангелов, на Мирослав Киров, както и на натурализираните у нас състезатели Али Умарпашаев и Ахмед Магамаев за спечелването на олимпийски квоти. 

 

източник: www.bul-wrestling.org16 Apr 2019 15:06 ч.