Карелин: Китай ще превърне Олимпиадата в политическа пропаганда

Публикувано в категория Свят  
Интервю с прочутия руски борец в класическия стил Александър Карелин.
- Г-н Карелин, вие наблюдавахте подготовката на руските борци на лагера в Новобисибирск. В каква форма са според вас?
- В много добра. Гоги Когуашвили и хората му си свършиха работата. Хубавото е, че на бивака присъстваха личните треньори на всички олимпийци.
- Преди време предложихте в писмо до ФИЛА промени в правилата на класическата борба. Докъде се разви този случай?
- Ясно е, че до Олимпиадата и веднага след нея няма да се обсъждат никакви действия. Разберете - ние трябва да направим така, че класическата борба да е достъпна за повече зрители. Сега някои приятели на спорта продължават да се чудят по какъв начин се отчитат точки. Нашият спорт трябва да е по-атрактивен, а не скучен.  
- Какво ще кажете за допинга?
- Всяка Олимпиада е и политическа борба. Китай ще използва игрите за сериозни пропагандни цели, в това няма съмнение. Те вложиха огромни пари и се надяват на адекватен резултат. Ще има допингскандали, сигурен съм.  Антидопинговата лаборатория ще трябва да работи без отдих.
- Кога за последно бяхте в Пекин?
- Преди няколко седмици. И трябва да ви кажа, че столицата на Китай се развива с невиждани темпове. Местните хора си дават чудесна сметка, че игрите ще завършат, но инфраструктурата ще остане.
- Като какъв ще ви видим в Пекин?
- Ще пътувам като запалянко в компанията на съпругата си, въпреки че ще имам акредитация от руската федерация по борба. Искам да изгледам всички схватки.  

07 Aug 2008 12:18 ч.