Валентин Савов: България да направи така, че борците ни да не бягат в Бундеслигата

Публикувано в категория България  
Валентин Савов получи наградата на пресклуб "България" - "Спортен Олимп". Тя ще се дава на 4 години на федерацията с най-големи успехи на олимпийски игри. Нашите борци извоюваха в Пекин четири от общо пет медала за страната ни.
Генералният секретар на борцовата ни федерация прие приза с признателност и изрази надежда, че  България ще създаде условия борците да остават в страната ни, а не да се състазават в Бундеслигата.
"Дано от ДАМС да успеят да осигурят още средства, които да задържат елитните ни състезатели у нас. Аз разбирам момчетата - те  изкарват парите си в Германия. Борят се обаче 4-5 месеца и се връщат за лагерите доста изморени. Да не говорим, че елитни борци, стигнали 30-годишна възраст, вече са изтощени от схватките при немците и не могат да разкрият потенциала си", каза Савов.Той допълни, че приоритет на федерацията си остава грижата за младите: "Гледаме да влагаме все повече и повече средства в младежките и юношеските състави. Ясно е, че те ще заместят сегашното поколение. Ние не трябва да изпадаме в дупка, а да защитаваме непрекъснато високото ниво, до което сме достигнали", заяви генсекът на федерацията. Валентин Савов мисли, че в страната трябва да бъде изградена специализира болница, която да обслужва контузените ни спортисти: "За съжаление, засега спортна медицина в България не съществува. Иска ми се да бъде изградено медицинско заведение, което да обслужва само спортистите. Не може когато имаме контузен състезател да се чудим на кого да се обадим, къде да го уредим, и колко време трябва да чакаме. Трябва да бъдат потърсени и най-добрите специалисти, които да работят там. По въпроса за стимулантите, не мога да кажа нищо, защото в нашия спорт такива неща няма", завърши Савов.

09 Sep 2008 14:48 ч.